Followers

My Status
Selamat Datang ke Secret Of Shaila...Sila tinggalkan jejak anda di ruangan komen agar saya boleh jejak anda kembali..Terima Kasih Kerana sudi mengunjungi blog saya...^^

Tuesday, July 9, 2013

Fungsi & Kebaikan Bedak TANAKA

Assallamualaikum



Hai semua...okay hari ini shaila hendak review pasal Bedak Tanaka..Pada suatu masa dahulu, kayu Tanaka ini digunakan oleh golongan kerabat diraja disana untuk mencantikkan kulit. Dipercayai kayu Tanaka ini berfungsi untuk melindungi kulit daripada pancaran matahari yang terik. Ia juga dapat menyejukkan, menyerap lebihan minyak dan menyerap peluh..Bedak ini Shaila dapat free gift semasa beli Adha skin care...Shaila dah cuba bedak ini...bedak ini memang best...bila pakai terasa sejuk sahaja muka..dan muka menjadi segar...untuk kelihatan putih dan sebagainya shaila belum nampak lagi...sebab baru pakai...tetapi bila lihat fungsi bedak ini...fuhhh mantap...bedak ini juga boleh buat macam foundation tau...caranya adalah basahkan span then dap..dap...dap...pada muka...shaila sudah cuba...memang tahan minyak...tapi tahap UV dia shaila tidak pasti berapa...tetapi shaila kurang gemar bau dia...maybe shaila kena cuba haruman lain..kerana dia mempunyai 4 haruman..untuk bedak ini shaila boleh bagi markah 3/5.Harga bedak ini adalah RM20.00..

101 fungsi dan kebaikan antaranya ialah

✔melicinkan kulit muka

✔memberi kesegaran pada kulit

✔mengurangkan kadar pengeluaran minyak/sebum pada kulit

✔menanggalkan sel kulit mati

✔ia membantu sejukkan kulit

✔membersih & menengang wajah

✔ Sesuai untuk kanak-kanak dan bayi 1thn lebih

✔ Sesuai untuk semua lapisan umur

✔ Menghilangkan ruam-ruam badan

✔ Boleh digunakan dimuka dan badan

✔ Menghilangkan gatal-gatal badan

✔ Mengecutkan jerawat

✔ Lembutkan kulit dan menghaluskan.

✔ Hilangkan jeragat

✔ Menyejukkan & mengurangkan minyak di kulit muka

✔ Pelindung cahaya matahari

✔ Boleh dijadikan sebagai bedak sejuk dan foundation


Bedak Tanaka mempunyai 4 jenis haruman :-

- rose(warna pink)

-jasmine(putih)

-krim(original)

-hijau(lemon)

P/S: Cara Guna...Untuk jadikan sebagai foundation cuma sapukan bedak TANAKA rata2 ke muka guna tangan atau span muka. ** Untuk jadikan sebagai bedak sejuk cuma basahkan tangan atau campurkan bedak TANAKA dgn air dan sapu kan ke muka. Lps 30 min boleh cuci atau nk pakai sepanjang mlm pun blh…blh cakap2 time sapu..muka x kedut mcm pakai masker.. ** Boleh pakai waktu siang sebagai foundation atau waktu malam sebagai bedak sejuk. ** Boleh digunakan untuk semua jenis kulit berjerawat, sensitif, normal dan sebagainya. ** Sesuai untuk lelaki dan wanita…dewasa dan kanak-kanak.

Awards & Certificate Bedak Tanaka Myanmar ShwePyiNann
- ISO 9001:2008
- 2008 Global Excelleence Awards
- 2009 People's Choice Awards
- Bureau of Food & Drugs - Kementerian Kesihatan Philippines
- HALAL Myanmar
- FDA ( Thailand )
- Test Report PSB Singapore
- Approved Kementerian Kesihatan Myanmar
- Certificate of State Registration in Russia

Sekian terima Kasih

79 comments:

  1. Replies
    1. tiada logo kkm...mengikut pengedar tempat shaila beli...produk ini terus dari myanmar...so tidak berbahaya...^^

      Delete
    2. yang nora danish pakai itu juga tidak ada logo kkm dear...^^

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. nora danish pakai bedak yang sama ke ?

      Delete
    5. yup...nora danish pakai bedak yang sama..

      Delete
  2. Replies
    1. shaila ade cuba dekat muka dan badan...tp more to badan...sebab shaila tidak suka bau die...okay sahaja kulit...parut gtal2 pun dah pudar...^^

      Delete
    2. shaila..cik nor dapat bdak tanaka..tapi tak thu nak guna macam mana..huhu

      Delete
  3. Zeera dah order pg td tp cm was2 jgk abb mlibatkan kulit..tp tny kakak zeera,die kata ok

    ReplyDelete
  4. Cme xtau cara nk pakai bedak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengikut pengedar produk ini,dia direct dari myanmar...so tidak berbahaya...yang nora danish itu pun tiada logo kkm...cara pakainya...basahkan span then dap..dap...dap...dekat muka...siap...mcm pakai bedak foundation two way foundation..^^

      Delete
  5. dah oder bedak....xsabar nak gunakannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti share la...perubahan after pakai bedak ini..^^

      Delete
  6. Kazen akak ada jual..tp akak lom berani cuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...yeke...kazen aka pakai okay x?

      Delete
  7. pakai jugak :-)tapi masa ena sental2 kat muka untuk jadi masker malam memang mule2 pedih n panas.. pastu dalame pakai baru rase sejuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo...shaila tak rase pedih pulak...maybe sebab ena sental kuat tue...jgn sental kuat sgt pada kulit...xelok..^^

      Delete
  8. Saya pon pakai, so far jerawat mmg kecut pon. Murah dan berkesan. Superb! Hihi do follow my blog hanahamis.blogspot.com. Thank you Shailaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai hana...wahhhh yeke...bagus kalau mujarab...please put your link blog at shout box...^^

      Delete
    2. mmg 4 jenis tu ssuai utk jrawat ? or yg hjau je ??

      Delete
    3. Sebenarnya...yg membezakanya adalah color...bahan dan kelebihan semua sama..^^

      Delete
  9. Mohon copy bole.. terima kasih.. nak kebaikannya and certificate

    ReplyDelete
  10. Boleh dptkn bedak tanaka dgn harga borong. Saya supplier bedak tanaka. Blh hubungi saya 0135000175.

    ReplyDelete
  11. Most bedak tanaka sudah di rampas coz x de kkm. org mynmar pun x pkai dah coz ada bhn kimia yg berbhya. Yg nora danish pakai tu fake..dorng edit pic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the sharing information..^^

      Delete
    2. betul ke ni? ala baru je beli tadi. sedihnya ;(

      Delete
  12. Tapi ada yg tulis kat fb tanaka nie tk diluluskn oleh kkm . betul kea ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. shaila pun baru dengar...belum pasti lagi kesahihanya..

      Delete
  13. Salam.. Nk tnya.. Parut jerawat boleh pudar tak kalau guna bedak tanaka ni? :) tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dekat muka..better pakai produk saf color biru..mmg dapat hilangkan parut jerawat..tp ambil masa sikit..dalam 2 ke 3 mggu..^^

      Delete
    2. produk safi..untuk bedak tanaka...untuk hilangkan jerawat mengambil masa 2 hingga 3 minggu..sebenar semua produk penjagaan muka ini depends pada individu juga..ada kesanya lama dan ada kesannya sekejap sudah nampak.

      Delete
  14. klu tkde cop KKM syik nk rampas jerr..padahal nk wat biz kecil2an je ngan product dari luar..lain le nak wat biz besar2an yg memerlukan perbelanjaan besar..isi product sama tp bila di cop rege toksah ckp la..mase dulu2, mase mude la iatu negera kite mmg tkde sape pun yg punya product kecantaikan ni, most org guna krim siam je atau krim dari negeri cina jerr..ok pun jugak..tp sekarang ni bila dah bnyak sgt org buat product bagai2 mcm2 bunyinye..itu tk bole, ini tk bole..tk kirala pakai produk apepun, ade cop ke tkde cop ke janji bole sesuai ngan kulit n halal..kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah...sekarangkan banyak sangat product tiruan....pengguna sudah takut untuk mengunakan sebarangan product...

      Delete
  15. Nak dapatkan bedak sejuk ni mcm mane ye ? Teringin sgt la .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau hendak boleh pm saya di email...saya akan bg link penjual..^^

      Delete
  16. Nana ddh pakai. Best gila. Kalau pakai malam bawak ke pagi. Bila cuci and lap muka. Muka licin gila and flawless. Ni yang bg. Myanmar kat nilai 3 bagi.. sebab tengok myanmar kat Thank Q nilai 3 semua pakai. Bila tanya. Dia oraang terus g belikan and bagi. Rm5 je kot jual. Haaa. Myanmar pakai. Sumpah tak tipu. And btw. Jangan pakai krim muka yng bokeh nipiskan . Pakai yang organik je semua. Insyaallah :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow...bestnya...plus murahlah rm 5...shaila dah pernah pakai krim mcm tue...then last muke berjeragat...=(

      Delete
    2. yapp..btoll..sbnrnye bdak nie rm5 je pom..tp skng dh naik hrge sikt..dr rm5 ke rm 7..tp murah lg..sy bli dkt kedai myanmar kt kL..

      Delete
  17. rm20? kat ipar saya jual rm15 ja..huhuhu..tp sy tak beli..kak sy yg beli...sy rembat je la..hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. a"ah...mahalkan...sebenarnya harga die murah sahaja..^^

      Delete
    2. kt lua bnyk jual mhl..online pom mhl gle..ade tue bekas kecik tue sampai rm30.padahal y kcik tue rm2 lbh je..xde r mhl sgt..y besar lak rm7..bli dr kedai myammar kt kota raya kL tue..dorg nie jual mhl sbb tau org mlysia nie rmai xtau lg sal bedak nie so dorg jual mhl..padahal murah je pom

      Delete
  18. Aha....saya boleh dapat kan dengan harga murAh...termasuk kos penghantaran......
    Klu nak call saya 0122634904

    ReplyDelete
  19. Kenapa pedih ye? Saya pakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin tidak sesuai dengan muka anda..^^

      Delete
  20. Saya dah pakai puas hati..jerawat x naik2.. Cuma parut lambat sikit..harap bersabar..dah 2 bulan pakai

    ReplyDelete
  21. , nak tanye sikit .. saya dah pakai dekat sebulan . tapi x de kesan . why ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya apa2 produk depends pada jenis kulit kita...ada yang kesan cepat dan ada juga kesannya mengambil masa lama..

      Delete
  22. Kpd yg bodoh2..
    Daa tpampan klo ko bli bdak ni,ad cop kkm kt krtas kecik... diiktraf di malaysia... kot2 ko sume kot kne tipu... mmg pdan laa... sumenye bdo... org sebar ftnh ..yew3... otak karat.... ak actually daa rimas dgn penfitnah produk ni... dn yg percaye pom buat ak rimas gak... bodo3. Beci ak

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah itu..muke adalah antara aset bagi seorang wanita..sebelum beli sesuatu produk kita harus kaji dahulu tentang keselamatan produk ni.Kepada pemfitnah pula...mulut oarang kita tidak boleh tutpkan.Kalau dia terlepas didunia...diakhit dia tidak akan terlepas.

      Delete
  23. Bedak thanaka murah & ori!!! 110gm..assorted colour..hjau,putih,pink,cream...RM15 EACH...3PCS RM40!!!berminat??sms/wechat/whatsapp 0174779638(sha)

    ReplyDelete
  24. Ada gk jual sabun susu beras/sabun 3layer cake/figure up/emilay/bedak arab/ibu putih dll...murah & ori!!!!!!!nk beli borong pn bole...sms/wechat/whatsapp 0174779638(sha)

    ReplyDelete
  25. boleh ke kalo letak skit air dekat bedak tanaka ni sebb keras bedak ni

    ReplyDelete
  26. sy pernah jumpa dlm blog laen yg bedak tanaka ni ada pengesahan kkm...dpt cek d akta Q13 kalo x silap..lebh kurang lar..cuma bedak tanaka tdk dregster dbwah nama tanaka...ia dregster under nama asal nya shwe pyi nann
    so i rasa xda masalah kot... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh...yeke...thanks for the information..^^

      Delete
  27. Sy baru beli.. baru nak try.. tapi baca2 comment ada kta ok, ada kta x ok..uhhh.... dilema... sy li rm10

    ReplyDelete
  28. So x tau actually bedak ni ok ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya depends pada kulit juga...ada yang pakai okay dan ada yang pakai tidak okay..tapi biasanya kalau bedak sejuk nie mmg xde masaalah...awak boleh cuba dahulu..jika tgk kulit tibe2 byk naik ruam...maknanya...kena stoplah.

      Delete
  29. Just came back from myanmar. And yes, there's a lot of thanaka powder there. Sebekas cuma 50bhat. Means, RM5. Pagi pegi pasar tgk rakyat myanmar sana smua mmg pakai thanaka kt muka. Mmg selet3 cmtu je kt muka. I asked with one of them yg boleh ckp melayu. Katanya ini mmg turun temuurun budaya tradisi sana. Dr baby smpai besar pakai. Setiap pg bfore kluar rumah kena pakai. Ibarat mcm sun block. And dah bertahun dan berapa keturunan da pakai bedak tu. Yes...most of em proses sendiri guna kayu thanaka. Tp product yg dijual mmg sama je. Sebijik la bekas hijau tu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow...thanks for the information..maknanya bedak ini memang selamatlah..sebab diorang pakai turun temurun dan tiada effect pada muka diorg.

      Delete
  30. Mahalnya la..sy beli kt kdai mnyamar baru 3.50 satu gedabak yg besar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak samakan beli disini dengan dengan myanmar memanglah jauh beza yang..myanmar memang pengeluar bedak bedak ini sebab itu murah.

      Delete
  31. Brletih-letihan smpai lenguh kaki cari produk ni..akhirnya jumpa jugak,trus beli 3 bedak sejuk hijau tu .Bila pakai je sabun thanaka dn bedak sejuk ni selama 4/5 hri cm tu,kakak sy mula perasan yg jerawat dkt dahi sy yg byk2 dn besar mula mengecil dn kurang =D..sy brpuas hati dgn produk ni..cumanya,dkt kuching sy beli yg besar gedempol tu rm35,klau yg kcil rm18..

    ReplyDelete
  32. hi sis..i nak tau psl sabun thanaka k.brothers lemon + honey Lulus kkm tak? selamat tak

    ReplyDelete
  33. Perkongsian yang best sangat.. Terima kasih admin.. :)

    ReplyDelete
  34. Tanakha nie mmg best. Berkesan! Dulu akk sye muka die bnyak betul jerawat. Besar plak tu. Skali lepas bpe bulan die balik U die, muka dia mak aihh licinnya. Rahsia dia? Tanakha nie hah. So, sye pun try jugak. Bru seminggu dah nampak effect die :) hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow..menariknya testimoni awak, bagus kalau berkesan,...suka shaila mendengarnya..^^

      Delete
  35. Alhamdulillah, sy sendiri pakai thanaka bekas hijau. Memang berkesan untuk mengurangkan jerawat, kecutkan jerawat, parut jerawat makin pudar and paling suka kulit kusam dah makin nampak cerah (Kawan kita tegur). Yang penting sebelum nak sapu ke muka selawat dahulu. ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. perkongsian yang menarik dear...teruja shaila mendengarnya...alhamdulillah kalau bedak telah membantu awak..^^

      Delete
  36. Assalam nk tmpang tny. Sy ada pakai produk muke yg len tp dlm mase yg same sy nk pakai tanaka sbg masker. Ok x kalau cmpur? Ape pndpt? :)

    ReplyDelete

Gossip Girls